Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2013 poz. 8
Wersja aktualna od 2013-04-15
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2013 poz. 8
Wersja aktualna od 2013-04-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 12 kwietnia 2013 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym

Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Załącznik do Ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 kwietnia 2013 r.

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)

L.p.

ORGANIZACJA BADAWCZA

BADANIA

1

Instytut Technologiczno- Przyrodniczy w Falentach

Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich

2

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

1. Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich

2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw

3. Metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach

3

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych

4

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym

5

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach

6

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw

7

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb

8

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych

9

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu

Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich

10

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu

Uprawy polowe metodami ekologicznymi - Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z uprawy polowych polskich odmian lnu oleistego (Bukoz, Jantarol, Oliwin i Szafir)

11

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym

12

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich

13

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków - Wpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków i kukurydzy w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej

14

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej

15

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych

16

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych

17

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin -Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych;

3) określenie dobrych praktyk w ekologicznej uprawie nasiennej zbóż, ziemniak i roślin pastewnych

18

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin -Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych;

2) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw ekologicznych;

3) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;

4) badania w zakresie odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej;

5) efektywne nawożenie w uprawach polowych - wpływ ekologicznego systemu produkcji na zawartość substancji organicznej w glebie, a zmiany chemizmu gleb w gospodarstwach ekologicznych - uprawa ziemniaka metodami ekologicznymi

19

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin -Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi - Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej: dobór odmian mieszańcowych F1 i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym

20

Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie

Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych

21

Uniwersytet Warmińsko- Mazurski W Olsztynie

Określenie dobrych praktyk przy uprawie rzepaku metodami ekologicznymi

22

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie

Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa

23

Instytut Zootechniki -Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa

24

Instytut Zootechniki -Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym

25

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów

26

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie

Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów

27

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym

28

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi - Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych

29

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi - Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów

30

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi - Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów

31

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Ochrona zdrowia zwierząt - Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych

32

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa

Społeczno-ekonomiczne i środowiskowe uwarunkowania i efekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce - Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00