Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2013-01-10
Wersja aktualna od 2013-01-10
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 stycznia 2013 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się wykaz:
1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. T. Nalewajk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
Załącznik Nr 1 do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2013 r.
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:
1) efektywne nawożenie ekologicznych upraw warzywniczych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich;
3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych warzyw i ziół;
4) badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do uprawy ekologicznej;
5) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
6) metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) efektywne nawożenie upraw sadowniczych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych;
3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw sadowniczych;
4) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do uprawy ekologicznej;
5) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) efektywne ściółkowanie w uprawach polowych;
2) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw polowych;
3) określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi;
4) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;
5) określenie dobrych praktyk przy uprawie rzepaku metodami ekologicznymi;
6) metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;
7) badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej;
8) efektywne nawożenie w uprawach polowych - wpływ ekologicznego systemu produkcji na zawartość substancji organicznej w glebie, a zmiany chemizmu gleb w gospodarstwach ekologicznych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):
1) ekologiczny chów bydła mięsnego;
2) ekologiczny chów bydła mlecznego;
3) dobór ras bydła i świń do ekologicznego chowu - wytyczne dla efektywnej produkcji bydła oraz trzody chlewnej;
4) metody ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa;
5) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
6) metody ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;
7) bilansowanie makro i mikro elementów w żywieniu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów przetworzonych;
2) ekologiczne metody przetwórstwa produktów akwakultury;
3) ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów.
6. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) społeczno-ekonomiczne i środowiskowe uwarunkowania i efekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce;
2) analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi.
Załącznik Nr 2 do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2013 r.
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:
1) metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich;
2) metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym;
3) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw;
4) metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub szklarniach.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych;
2) metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym;
3) metody uprawy owoców pod osłonami lub w szklarniach.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):
1) opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;
2) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;
3) określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb;
4) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;
5) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
2) ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów.
6. Ochrona zdrowia zwierząt:
1) wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt, w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych.