Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2013 poz. 1
Wersja aktualna od 2013-01-10
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2013 poz. 1
Wersja aktualna od 2013-01-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 stycznia 2013 r.

w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego

Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się wykaz:

1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;

2) badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. T. Nalewajk

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Załącznik Nr 1 do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2013 r.

Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) efektywne nawożenie ekologicznych upraw warzywniczych;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich;

3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych warzyw i ziół;

4) badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do uprawy ekologicznej;

5) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;

6) metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) efektywne nawożenie upraw sadowniczych;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych;

3) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw sadowniczych;

4) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do uprawy ekologicznej;

5) metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) efektywne ściółkowanie w uprawach polowych;

2) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw polowych;

3) określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi;

4) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;

5) określenie dobrych praktyk przy uprawie rzepaku metodami ekologicznymi;

6) metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji;

7) badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej;

8) efektywne nawożenie w uprawach polowych - wpływ ekologicznego systemu produkcji na zawartość substancji organicznej w glebie, a zmiany chemizmu gleb w gospodarstwach ekologicznych.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):

1) ekologiczny chów bydła mięsnego;

2) ekologiczny chów bydła mlecznego;

3) dobór ras bydła i świń do ekologicznego chowu - wytyczne dla efektywnej produkcji bydła oraz trzody chlewnej;

4) metody ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa;

5) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;

6) metody ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;

7) bilansowanie makro i mikro elementów w żywieniu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów przetworzonych;

2) ekologiczne metody przetwórstwa produktów akwakultury;

3) ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów.

6. Marketing, promocja oraz analiza rynku:

1) społeczno-ekonomiczne i środowiskowe uwarunkowania i efekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce;

2) analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi.

Załącznik Nr 2 do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2013 r.

Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich;

2) metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym;

3) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw;

4) metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub szklarniach.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych;

2) metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym;

3) metody uprawy owoców pod osłonami lub w szklarniach.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):

1) opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;

2) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;

3) określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb;

4) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;

5) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;

2) ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów.

6. Ochrona zdrowia zwierząt:

1) wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt, w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00