Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2012 poz. 5
Wersja aktualna od 2012-04-16
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2012 poz. 5
Wersja aktualna od 2012-04-16
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 16 kwietnia 2012 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym

Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. A. Butra

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

Załącznik do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 kwietnia 2012 r. (poz. 5)

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)

Lp.

ORGANIZACJA BADAWCZA

BADANIA

1

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym

2

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków

3

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów

4

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt
w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych

5

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych
praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi

6

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych
praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków

7

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych
oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów

8

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych
do uprawy ekologicznej

9

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie

Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania
przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa

10

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych
w rolnictwie ekologicznym

11

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych

12

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami
i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich

13

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych

14

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb

15

Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych

16

Instytut Ochrony Roślin -Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych

17

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie

Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych
oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów

18

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych
do uprawy ekologicznej - dobór odmian mieszańcowych FI i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym

19

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

1. Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym

2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym

20

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych
do uprawy ekologicznej

21

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych

22

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Wpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej

23

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania
dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa

24

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego
chowu drobiu rzeźnego i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym

25

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego

26

Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Ekologiczny chów bydła mięsnego - Wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego

27

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu

Metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami
i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00