Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2012-04-16
Wersja aktualna od 2012-04-16
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 kwietnia 2012 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym
Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. A. Butra
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
Załącznik do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 16 kwietnia 2012 r. (poz. 5)
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)
Lp. | ORGANIZACJA BADAWCZA | BADANIA |
1 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym |
2 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków |
3 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów |
4 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt |
5 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych |
6 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych |
7 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych |
8 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych |
9 | Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie | Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania |
10 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych |
11 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych |
12 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami |
13 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych |
14 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb |
15 | Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach | Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych |
16 | Instytut Ochrony Roślin -Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych |
17 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie | Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych |
18 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych |
19 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | 1. Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym 2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym |
20 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych |
21 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych |
22 | Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Wpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej |
23 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania |
24 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego |
25 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego |
26 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Ekologiczny chów bydła mięsnego - Wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego |
27 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu | Metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami |