Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2011 nr 1 poz. 1
Wersja aktualna od 2011-01-14
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2011 nr 1 poz. 1
Wersja aktualna od 2011-01-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 13 stycznia 2011 r.

w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego

Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772) ogłasza się wykaz:

1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;

2) badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Marek Sawicki

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 stycznia 2011 r. (poz. 1)

Załącznik nr 1

Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi

1) Efektywne nawożenie ekologicznych upraw warzywniczych.

2) Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem upraw wieloletnich.

3) Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych warzyw i ziół.

4) Badania w zakresie doboru odmian warzyw zalecanych do uprawy ekologicznej.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi

1) Efektywne nawożenie upraw sadowniczych.

2) Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych.

3) Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw sadowniczych.

4) Badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do uprawy ekologicznej.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi

1) Efektywne nawożenie w uprawach polowych.

2) Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw polowych.

3) Określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi.

4) Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury)

1) Ekologiczny chów bydła mięsnego.

2) Ekologiczny chów bydła mlecznego.

3) Dobór ras bydła i świń do ekologicznego chowu - wytyczne dla efektywnej produkcji bydła oraz trzody chlewnej.

4) Metody ekologicznego tuczu trzody chlewnej, w tym knurków, ze szczególnym uwzględnieniem przydatności mięsa do przetwórstwa.

5) Wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi

1) Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów przetworzonych.

2) Ekologiczne metody przetwórstwa produktów akwakultury.

6. Marketing, promocja oraz analiza rynku

1) Analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi.

Załącznik nr 2

Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi

1) Metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji warzyw niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji.

2) Metody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich.

3) Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych.

4) Metody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym.

5) Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi

1) Metody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji.

2) Metody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych.

3) Metody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi

1) Metody i sposoby wykrywania zastosowania w uprawach polowych niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji.

2) Badania w zakresie doboru odmian zbóż zalecanych do uprawy ekologicznej.

3) Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych.

4) Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych.

5) Efektywne mikroorganizmy w rolnictwie ekologicznym.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury)

1) Opracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego.

2) Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa.

3) Określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa.

4) Określenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb.

5) Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi

1) Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów.

2) Ekologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów.

3) Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów.

6. Ochrona zdrowia zwierząt

1) Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt na ich zdrowotność.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00