Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2009-07-15 do 2023-04-01
Wersja archiwalna od 2009-07-15 do 2023-04-01
archiwalny
ZARZĄDZENIE Nr 60 MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 10 lipca 2009 r.
w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Na podstawie art. 20 ust. 6 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadaje się statut, stanowiący załącznik do zarządzenia.
§ 2.
Traci moc zarządzenie Nr 31 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 października 2007 r. w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. Urz. Min. Rol. Nr 31, poz. 42).
§ 3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
Marek Sawicki |
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.
Załącznik do zarządzenia Nr 60 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 lipca 2009 r. (poz. 62)
STATUT
GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW
ROLNO-SPOŻYWCZYCH
§ 1.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektoratem”, działa na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niniejszego statutu.
§ 2.
Głównym Inspektoratem kieruje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, przy pomocy zastępców Głównego Inspektora, dyrektora generalnego oraz kierowników komórek organizacyjnych i pracowników zajmujących samodzielne stanowiska, o których mowa w § 3.
§ 3.
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne oraz samodzielne stanowiska:
1) Biuro Kontroli Jakości Handlowej;
2) Biuro Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych;
3) Biuro Kontroli Ex-post;
4) Biuro Orzecznictwa, Legislacji i Laboratoriów;
5) Biuro Współpracy Międzynarodowej;
6) Biuro Kontroli Wewnętrznej;
7) Biuro Administracji;
8) Biuro Budżetowo-Rachunkowe;
9) Biuro Kadr i Szkoleń;
10) Centralne Laboratorium w Poznaniu;
11) laboratoria specjalistyczne;
12) Audytor Wewnętrzny;
13) Radca Prawny;
14) Samodzielne Stanowisko do Spraw Ochrony Informacji Niejawnych;
15) Samodzielne Stanowisko do Spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy;
16) Samodzielne Stanowisko do Spraw Systemu Zarządzania Jakością;
17) Samodzielne Stanowisko do Spraw Mediów;
18) Samodzielne Stanowisko do Spraw Obronnych.
§ 4.
Do zadań:
1) Biura Kontroli Jakości Handlowej należy koordynacja działań w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym;
2) Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych należy wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rolnictwie ekologicznym oraz zadań wynikających z przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych;
3) Biura Kontroli Ex-post należy realizacja zadań dotyczących nadzorowania i koordynowania kontroli prawidłowości dokonanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej oraz Wspólnej Polityki Rybackiej, z wyłączeniem refundacji eksportowych oraz działań objętych Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich;
4) Biura Orzecznictwa, Legislacji i Laboratoriów należy opracowywanie projektów decyzji i postanowień Głównego Inspektora w przypadku wniesienia przez strony odwołania od decyzji lub zażalenia na postanowienie organu pierwszej instancji, nadzór merytoryczny nad działalnością laboratoriów Głównego Inspektoratu, realizacja zadań delegowanych;
5) Biura Współpracy Międzynarodowej należy prowadzenie spraw z zakresu współpracy międzynarodowej z właściwymi organizacjami międzynarodowymi, w tym prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Rzeczpospolitej Polskiej oraz współpracy z organami Unii Europejskiej, instytucjami państw członkowskich Unii Europejskiej i państwami trzecimi;
6) Biura Kontroli Wewnętrznej należy kontrola jednostek organizacyjnych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
7) Biura Administracji należy prowadzenie spraw administracyjnych i gospodarczych Głównego Inspektoratu;
8) Biura Budżetowo-Rachunkowego należy prowadzenie spraw związanych z przygotowaniem i realizacją budżetu oraz obsługą księgową Głównego Inspektoratu;
9) Biura Kadr i Szkoleń należy realizacja zadań polityki personalnej i szkoleniowej oraz czynności z zakresu prawa pracy i świadczeń socjalnych wobec pracowników Głównego Inspektoratu;
10) Centralnego Laboratorium w Poznaniu należy sprawowanie funkcji laboratorium referencyjnego w rozumieniu przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do mięsa drobiowego oraz wykonywanie badań laboratoryjnych w próbkach artykułów rolno-spożywczych;
11) laboratoriów specjalistycznych należy wykonywanie badań laboratoryjnych w próbkach artykułów rolno- spożywczych;
12) Audytora Wewnętrznego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o audycie wewnętrznym;
13) Radcy Prawnego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o radcach prawnych;
14) Samodzielnego Stanowiska do Spraw Informacji Niejawnych należy realizacja zadań wynikających z przepisów o ochronie informacji niejawnych;
15) Samodzielnego Stanowiska do Spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy należy realizacja zadań wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy;
16) Samodzielnego Stanowiska do Spraw Systemu Zarządzania Jakością należy nadzór nad funkcjonowaniem systemu zarządzania jakością;
17) Samodzielnego Stanowiska do Spraw Mediów należy obsługa Głównego Inspektora w zakresie publikacji, wydawnictw i strony internetowej;
18) Samodzielnego Stanowiska do Spraw Obronnych należy realizacja zadań wynikających z przepisów o obronności kraju oraz zarządzania kryzysowego.
§ 5.
Organizację wewnętrzną biur oraz Centralnego Laboratorium w Poznaniu, wykaz i strukturę organizacyjną laboratoriów specjalistycznych oraz szczegółowy zakres zadań biur, Centralnego Laboratorium, laboratoriów specjalistycznych i osób zajmujących samodzielne stanowiska, o których mowa w § 3 pkt 12-18, określi Główny Inspektor w regulaminie organizacyjnym.
§ 6.
Główny Inspektor może tworzyć komisje lub zespoły, jako organy opiniodawczo-doradcze o charakterze stałym lub doraźnym, określając cel ich powołania, nazwę, skład osobowy, zakres zadań i tryb działania, w tym sposób finansowania ich działalności.
§ 7.
1. Znakiem Inspekcji jest stylizowany kłos zboża wpisany w literę Q z napisem Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na dole, ze skrótem IJHARS na górze. Całość w kolorze PAN-TONE NR 871 (złoty mat).
2. Wzór znaku Inspekcji określa załącznik do statutu.
3. Nazwa Inspekcji w języku angielskim brzmi: Agricultural and Food Quality Inspection.
Załącznik do statutu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych