Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2002-12-31
Wersja aktualna od 2002-12-31
obowiązujący
ZARZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 11 grudnia 2002 r.
w sprawie powołania Komisji do spraw połączenia Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 1999 r. Nr 82, poz. 929, z 2000 r. Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 102, poz. 1116, Nr 154, poz. 1799 i poz. 1800) zarządza się, co następuje:
§ 1
1. Tworzy się Komisję do spraw połączenia Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, zwaną dalej „Komisją”.
2. Komisja jest organem pomocniczym Ministra Zdrowia.
§ 2
W skład Komisji wchodzą:
1) Przewodniczący Komisji:
- dr hab. n. med. Roman Danielewicz p.o. Dyrektor Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Ministerstwie Zdrowia;
2) członkowie:
a) prof. dr hab. n. med. Waleria Hryniewicz
Kierownik Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
b) prof. dr hab. Elżbieta Anuszewska
przedstawiciel Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
c) dr n. med. Paweł Grzesiowski
przedstawiciel Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
d) dr n. med. Janusz Skierski
przedstawiciel Rady Naukowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
e) mgr Krzysztof Pawłowski
przedstawiciel NSZZ „Solidarność”,
f) prof. dr hab. Jan K. Ludwicki
Dyrektor Państwowego Zakładu Higieny,
g) dr n. med. Przemysław Biliński
Z-ca Dyrektora Państwowego Zakładu Higieny,
h) prof. dr hab. Tadeusz H. Dzbeński
przedstawiciel Rady Naukowej Państwowego Zakładu Higieny,
i) dr Bogdan Wojtyniak
przedstawiciel związków zawodowych,
j) dr Krzysztof Kuszewski
przedstawiciel Państwowego Zakładu Higieny,
k) doc. dr hab. Mirosław Jarosz
Kierownik Instytutu Żywności i Żywienia,
l) prof. dr hab. Jan Dzieniszewski
przedstawiciel Rady Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia,
m) dr Lucjan Szponar Z-ca
Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia,
n) prof. dr hab. Wiktor B. Szostak
przedstawiciel Instytutu Żywności i Żywienia,
o) dr Anita Nekanda-Trepka
przedstawiciel NSZZ „Solidarność”.
§ 3
1. Zadaniem Komisji jest dokonanie oceny łączonych jednostek oraz opracowanie warunków, na jakich zostanie dokonane ich połączenie, w szczególności:
1) przygotowanie propozycji dotyczącej form, zakresu i czasu łączenia jednostek badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem bazy i kadry łączonych jednostek;
2) opracowanie ramowej struktury organizacyjnej i zadaniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, powstałego po połączeniu Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
2. Przyjęte ustalenia, wnioski i opinie Komisji przekazywane są w formie pisemnej Ministrowi Zdrowia.
§ 4
1. Posiedzenie Komisji zwołuje Przewodniczący z własnej inicjatywy lub na wniosek członka Komisji.
2. Do udziału w pracach Komisji mogą być zapraszane osoby nie wymienione w § 2, mające głos doradczy w sprawach będących przedmiotem prac Komisji.
§ 5
Obsługę Komisji zapewnia Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Ministerstwie Zdrowia.
§ 6
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą obowiązującą od dnia podpisania.
Minister Zdrowia
Mariusz Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).