Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Zdrowia rok 2002 nr 9 poz. 49
Wersja aktualna od 2005-04-28
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Zdrowia rok 2002 nr 9 poz. 49
Wersja aktualna od 2005-04-28
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ZARZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 9 września 2002 r.

w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności

(ostatnia zmiana: DUMZ. z 2005 r., Nr 6, poz. 19)  

Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 1999 r. Nr 82, poz. 929, z 2000 r. Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 102, poz. 1116 i Nr 154, poz. 1799 i 1800) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1

[1] Powołuje się Zespół do Spraw Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej „Zespołem”, jako organ pomocniczy ministra właściwego do spraw zdrowia w zakresie koordynacji bezpieczeństwa żywności.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2

[2] 1. Do zadań Zespołu należą sprawy dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.

2. Zadania Zespołu obejmują w szczególności:

1) przygotowywanie propozycji dotyczących polityki w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu kompleksowej ochrony zdrowia konsumentów;

2) uzgadnianie stanowiska Rządu Rzeczypospolitej Polskiej do projektów aktów prawnych Unii Europejskiej, komunikatów oraz Zielonych i Białych Ksiąg z zakresu prawa żywnościowego;

3) udział w przygotowywaniu wkładu do instrukcji dla przedstawicieli Rzeczypospolitej Polskiej na posiedzenia: Komitetu Stałych Przedstawicieli (COREPER), Rady do spraw Rolnictwa i Rybołówstwa, Rady do spraw Zatrudnienia, Polityki Socjalnej, Zdrowia i Spraw Konsumenckich oraz innych organów Unii Europejskiej;

4) uzgadnianie dokumentów z zakresu bezpieczeństwa żywności wynikających z członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej;

5) wskazywanie niespójności w obszarze prawa żywnościowego oraz przedstawienie propozycji zakresu niezbędnych zmian;

6) uzgadnianie kierunków funkcjonowania i koordynacji organów urzędowej kontroli żywności w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3

1. [3] W skład Zespołu wchodzą:

1) przewodniczący Zespołu – Główny Inspektor Sanitarny;

2) zastępca przewodniczącego Zespołu – Główny Lekarz Weterynarii;

3) członkowie:

a) 3 przedstawicieli ministra właściwego do spraw rolnictwa,

b) 3 przedstawicieli ministra właściwego do spraw zdrowia,

c) 2 przedstawicieli Sekretarza Komitetu Integracji Europejskiej,

d) przedstawiciel ministra właściwego do spraw środowiska,

e) przedstawiciel Szefa Służby Celnej,

f) przedstawiciel Głównego Inspektora Inspekcji Handlowej;

4) sekretarze:

a) 2 pracowników Głównego Inspektoratu Sanitarnego, wyznaczonych przez przewodniczącego Zespołu w odniesieniu do realizacji zadań, o których mowa w § 4a ust. 1,

b) 2 pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii wyznaczonych przez zastępcę przewodniczącego Zespołu w odniesieniu do realizacji zadań, o których mowa w § 4a ust. 2.

2. Przewodniczący Zespołu może zapraszać do udziału w pracach Zespołu inne osoby.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4

1. Zespół działa kolegialnie.

2.Posiedzenia Zespołu zwołuje przewodniczący Zespołu z własnej inicjatywy lub na wniosek co najmniej połowy członków Zespołu.

3. [4] Posiedzenia Zespołu odbywają się nie rzadziej niż raz na dwa miesiące.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4a.

[5] 1. Realizację zadań Zespołu, o których mowa w § 2 ust. 2, dotyczących kompetencji ministra właściwego do spraw zdrowia, koordynuje przewodniczący Zespołu.

2. Realizację zadań Zespołu, o których mowa w § 2 ust. 2, dotyczących kompetencji ministra właściwego do spraw rolnictwa, koordynuje zastępca przewodniczącego Zespołu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5

W zakresie niezbędnym do realizacji zadań Zespołu oraz w celu uwzględnienia wymagań wynikających z regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej, przewodniczący Zespołu może:

1) powoływać grupy zadaniowe lub zespoły doradcze do opracowywania i realizacji określonych zagadnień szczegółowych;

2) zlecać ekspertyzy, opinie lub analizy naukowe oraz inne prace dotyczące zakresu działania Zespołu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6

[6] 1. Przewodniczący Zespołu przedstawia ministrowi właściwemu do spraw zdrowia, w terminie do dnia 31 stycznia każdego roku, sprawozdanie z realizacji zdań Zespołu w roku ubiegłym.

2. Za opracowanie sprawozdania, o którym mowa w ust. 1, odpowiada:

1) przewodniczący Zespołu – w zakresie realizacji zadań, o których mowa w § 4a ust. 1;

2) zastępca przewodniczącego Zespołu – w zakresie realizacji zadań, o których mowa w § 4a ust. 2.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7

Obsługę prac Zespołu zapewnia Główny Inspektor Sanitarny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą obowiązującą od dnia podpisania.

[1] § 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

[2] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

[3] § 3 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

[4] § 4 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

[5] § 4a dodany przez § 1 pkt 5 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

[6] § 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00