Decyzja ZUS nr 1088/2015 z dnia 13 października 2015 r., sygn. WPI/200000/43/1088/2015
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, brak możliwości wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości kart ... udostępnianych pracownikom na zasadach opisanych we wniosku
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 584 ze zm.) w związku żart. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 121 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku złożonym w dniu 22 września 2015 r. przez przedsiębiorcę: ................ w sprawie nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości kart .............. udostępnianych pracownikom na zasadach opisanych we wniosku.
Uzasadnienie
W dniu 22 września 2015 r do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie wpłynął wniosek spółki: ............ o wydanie pisemnej interpretacji przepisów w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.
Wnioskodawca poinformował, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im Kart (dalej .......... ), zgodnie z poniższymi założeniami:
może zostać wykorzystany wyłącznie w celu nabycia produktów spożywczych oferowanych w sklepach spożywczych oraz w celu nabycia posiłków oferowanych w sieci punktów gastronomicznych. Pracownik, który otrzymuje ........ , jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników dotyczącego korzystania z .......... (dalej: "Regulamin").
Zgodnie z postanowieniami Regulaminu, .......... uprawnia do nabycia tylko i wyłącznie posiłków w formie produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych. W skład sieci punktów akceptujących ........... wchodzą sklepy spożywcze, bary, restauracje oraz inne punkty, które prowadzą usługową działalność w zakresie gastronomii.