Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 1088/2015 z dnia 13 października 2015 r., sygn. WPI/200000/43/1088/2015

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, brak możliwości wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości kart ... udostępnianych pracownikom na zasadach opisanych we wniosku

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 584 ze zm.) w związku żart. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 121 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku złożonym w dniu 22 września 2015 r. przez przedsiębiorcę: ................ w sprawie nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne wartości kart .............. udostępnianych pracownikom na zasadach opisanych we wniosku.

Uzasadnienie

W dniu 22 września 2015 r do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Lublinie wpłynął wniosek spółki: ............ o wydanie pisemnej interpretacji przepisów w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Wnioskodawca poinformował, iż planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im Kart (dalej .......... ), zgodnie z poniższymi założeniami:

może zostać wykorzystany wyłącznie w celu nabycia produktów spożywczych oferowanych w sklepach spożywczych oraz w celu nabycia posiłków oferowanych w sieci punktów gastronomicznych. Pracownik, który otrzymuje ........ , jest obowiązany do przestrzegania Regulaminu dla pracowników dotyczącego korzystania z .......... (dalej: "Regulamin").

Zgodnie z postanowieniami Regulaminu, .......... uprawnia do nabycia tylko i wyłącznie posiłków w formie produktów spożywczych oraz usług gastronomicznych. W skład sieci punktów akceptujących ........... wchodzą sklepy spożywcze, bary, restauracje oraz inne punkty, które prowadzą usługową działalność w zakresie gastronomii.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00