Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 28.04.2020, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.243.2020.1.AZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.243.2020.1.AZ
wyłączenie z opodatkowania podatkiem zespołu składników materialnych i niematerialnych tworzących Dział Produkcja - , jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisu art. 2 pkt 27e ustawy
Na podstawie art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 ze zm.), art. 15zzs ust. 7 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 19 marca 2020 r. (data wpływu 20 marca 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie wyłączenia z opodatkowania podatkiem zespołu składników materialnych i niematerialnych tworzących Dział Produkcja - , jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisu art. 2 pkt 27e ustawy &− jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 20 marca 2020 r. wpłynął do Organu ww. wniosek wspólny o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie wyłączenia z opodatkowania podatkiem zespołu składników materialnych i niematerialnych tworzących Dział Produkcja - , jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisu art. 2 pkt 27e ustawy.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki komandytowej. Spółka jest zarejestrowanym podatnikiem podatku VAT (podatnikiem czynnym).
Spółka Komandytowa prowadzi działalność gospodarczą polegającą na produkcji i dystrybucji piwa, prowadząc mały nie-koncernowy (dalej: Browar). W ramach tej działalności Spółka Komandytowa produkuje piwa niepasteryzowane o bardzo dobrej jakości i niepowtarzalnym smaku (dalej: Działalność Produkcja - ), wykorzystując system wyszynku piwa opartego o kegeratory pozwalające na zachowanie pełnej jakości piwa przez co najmniej 4 tygodnie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right