Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Interpretacja indywidualna z dnia 14.02.2020, sygn. 0115-KDWT.4011.13.2019.4.WM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDWT.4011.13.2019.4.WM

Czy Wnioskodawca dokonując rocznego rozliczenia podatku dochodowego od osób fizycznych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą powinien w przychodzie rocznym ująć zwrot nadpłaconego podatku VAT i od uzyskanej kwoty (suma uprzednio uzyskanego przychodu + zwrot nadpłaconego podatku VAT) uiścić podatek dochodowy?

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 4 listopada 2019 r. (data wpływu 12 listopada 2019 r.) uzupełnionym pismem z dnia 17 stycznia 2020 r. (data wpływu 22 stycznia 2020 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie powstania przychodu jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12 listopada 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej m. in. podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie powstania przychodu.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą. Podstawowym przedmiotem działalności jest prowadzenie restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych (PKD56.10.A). Wnioskodawca dysponuje na potrzeby prowadzonej działalności trzema obiektami. Jednym z nich jest sklep, drugim całoroczna kawiarnia zlokalizowana w budynku sanatorium oraz sezonowa kawiarnia w wolnostojącej altanie. Działalność Wnioskodawcy polega głównie na sprzedaży w sklepie artykułów spożywczych, ekologicznych, w tym m. in. wyrobów wędliniarskich takich jak kiełbasa, boczek, kabanosy, szynki, polędwica, pasztet, smalec, kaszanka. Natomiast w kawiarniach Wnioskodawca sprzedaje kawę, herbatę, soki, ciasta, desery, lody. Oferowane usługi sprowadzają się do zaoferowania klientom indywidualnym smacznego posiłku i miłego spędzenia wolnego czasu podczas pobytu w kawiarni, a także zaopatrzenia się przez nich w spożywcze artykuły ekologiczne w czasie zakupów w sklepie. Należy zaznaczyć, że klientami Wnioskodawcy są pensjonariusze sanatoriów. Są to zatem osoby nieznane Wnioskodawcy, mieszkające na terenie całej Polski, którzy korzystali z produktów Wnioskodawcy okazjonalnie w czasie swojego pobytu w sanatorium w miejscowości uzdrowiskowej. Ceny produktów dostępnych w sklepie, jak i kawiarni określone są w stawce brutto i w taki też sposób prezentowane są potencjalnemu klientowi. Ceny towarów brutto są dostosowane do zamożności potencjalnego klienta i każdorazowo określane są w kwocie brutto, tym samym prezentowana klientowi cena obejmuje już należny podatek.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00