Interpretacja indywidualna z dnia 23.09.2019, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.446.2019.2.MN, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-2.4012.446.2019.2.MN
zakresie braku obowiązku prowadzenia ewidencji przy użyciu kasy rejestrującej sprzedaży usług barmańskich do momentu przekroczenia limitu obrotów
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 16 lipca 2019 r. (data wpływu 16 lipca 2019 r.) uzupełnionym pismem z 17 września 2019 r. (data wpływu 17 września 2019 r.) oraz pismem z 18 września 2019 r. (data wpływu 18 września 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku prowadzenia ewidencji przy użyciu kasy rejestrującej sprzedaży usług barmańskich do momentu przekroczenia limitu obrotów 20 000 zł na rok jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 16 lipca 2019 r. wpłynął ww. wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku prowadzenia ewidencji przy użyciu kasy rejestrującej sprzedaży usług barmańskich do momentu przekroczenia limitu obrotów 20 000 zł na rok. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 17 września 2019 r. (data wpływu 17 września 2019 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie z 9 września 2019 r. znak: 0111-KDIB3-2.4012.446.2019.1.MN oraz pismem z 18 września 2019 r. (data wpływu 18 września 2019 r.).
W przedmiotowym wniosku, uzupełnionym pismem z 17 września 2019 r. oraz pismem z 18 września 2019 r., przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Czy świadcząc usługi barmańskie przygotowanie napojów, drinków, koktajli z materiałów powierzonych od klientów głównie na przyjęciach weselnych, imprezach firmowych itp., świadcząc usługi według PKWiU 56.29.19.0 pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, Wnioskodawca jest zobowiązany ewidencjonować na kasie rejestrującej. Alkohole są zakupywane przez klienta, Wnioskodawca tylko zajmuje się ich przygotowaniem, nie dokonując zakupu.