Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 20.11.2018, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.529.2018.2.KU, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.529.2018.2.KU
możliwości opodatkowania przychodów uzyskanych ze sprzedaży klusek na parze ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych ustalenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych dla przychodów uzyskanych ze sprzedaży klusek na parze jest nieprawidłowe.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 16 października 2018 r. (data wpływu 19 października 2018 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie:
- możliwości opodatkowania przychodów uzyskanych ze sprzedaży klusek na parze ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych jest prawidłowe,
- ustalenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych dla przychodów uzyskanych ze sprzedaży klusek na parze jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 19 października 2018 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie ustalenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych dla przychodów uzyskanych ze sprzedaży klusek na parze.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawca prowadzi działalność polegającą na produkcji oraz sprzedaży klusek na parze (PKD firmy: 10.73.Z, PKWiU produktów: 10.73.11.0 - Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne). Produkowane kluski są paczkowane i sprzedawane dostarczane do sklepów spożywczych oraz punktów gastronomicznych, z którymi Wnioskodawca stale współpracuje. Produkty te (kluski) można spożywać od razu po otwarciu opakowania lub po podgrzaniu. Wnioskodawca nie prowadzi punktu gastronomicznego. Nie prowadzi produkcji i handlu w innym zakresie. Przychody uzyskane z ww. działalności rozlicza podatkiem liniowym, prowadzi podatkową księgę przychodów i rozchodów. Obroty z tej działalności nie przekraczają kwoty 600 000 zł rocznie.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right