Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.06.2018, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.81.2018.2.MPU, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.81.2018.2.MPU

w zakresie obrotu wyrobami akcyzowymi z zastosowaniem zerowej stawki akcyzy

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2018 r., poz. 800) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 20 marca 2018 r. (data wpływu 13 kwietnia 2018 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie obrotu wyrobami akcyzowymi z zastosowaniem zerowej stawki akcyzy jest:

  • prawidłowe - w zakresie możliwości zastosowania zerowej stawki akcyzy w przypadku dostawy wyrobów akcyzowych na terytorium kraju;
  • nieprawidłowe - w zakresie możliwości zastosowania zerowej stawki akcyzy w przypadku wewnątrzwspólnotowej dostawy wyrobów akcyzowych;
  • prawidłowe - w zakresie żądania od nabywcy wyrobów akcyzowych potwierdzenia rejestracji dla celów podatku akcyzowego;
  • prawidłowe - w zakresie żądania od nabywcy wyrobów akcyzowych oświadczenia o przeznaczeniu nabywanych wyrobów akcyzowych.

UZASADNIENIE

W dniu 13 kwietnia 2018 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie obrotu wyrobami akcyzowymi z zastosowaniem zerowej stawki akcyzy.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Spółka zamierza produkować wyrób stanowiący mieszaninę węglowodorów, w których zawartość węglowodorów aromatycznych wynosi powyżej 50% wagowych i przewyższa zawartość węglowodorów niearomatycznych. Wyniki analizy laboratoryjnej produktu wskazują na następujące własności wyrobu:

  • Gęstość w temp. 15 stopni C 0,861 g/cm3
  • Skład frakcyjny:
    • początek destylacji 159 stopni C
    • 5% destyluje w temperaturze 166 stopni C
    • 50% destyluje w temperaturze175 stopni C
    • 90% destyluje w temperaturze 203 stopni C
    • koniec destylacji 248 stopni C
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00