Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 09.10.2017, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.337.2017.10.JK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4012.337.2017.10.JK
Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego związanego z realizacją projektu oraz w zakresie obowiązku odprowadzenia podatku należnego w związku z nieodpłatnym przekazaniem potraw.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 3 sierpnia 2017 r. (data wpływu 11 sierpnia 2017 r.) uzupełnionym w dniu 5 października 2017 r. (data wpływu 5 października 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego związanego z realizacją projektu oraz w zakresie obowiązku odprowadzenia podatku należnego w związku z nieodpłatnym przekazaniem potraw jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 11 sierpnia 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego związanego z realizacją projektu oraz w zakresie obowiązku odprowadzenia podatku należnego w związku z nieodpłatnym przekazaniem potraw. Wniosek został uzupełniony w dniu 5 października 2017 r. o brakującą opłatę.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Gmina (Wnioskodawca) jako czynny podatnik podatku od towarów i usług VAT otrzymała dofinansowanie na realizację projektu pn.: () - festiwal kuchni w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW) w ramach PROW 2014-2020 (termin podpisania umowy o dofinansowanie projektu pomiędzy Gminą Partnerem KSOW, a Województwem pełniącym rolę jednostki regionalnej KSOW zostanie zawarta w dn. 4 sierpnia 2017 r.).
Projekt realizowany będzie w formie ogólnodostępnego festynu gminnego imprezy plenerowej połączonej z festiwalem kuchni oraz wystawieniem: stoisk informacyjnych dotyczących funduszy europejskich, stoiska Ośrodka Doradztwa Rolniczego (OSD), stoisk z produktami tzw. bezpośrednio od rolnika.