Interpretacja indywidualna z dnia 02.10.2017, sygn. 0111-KDIB3-3.4012.105.2017.1.PK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4012.105.2017.1.PK
Rozpoznanie momentu powstania obowiązku podatkowego
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 31 sierpnia 2017 r. (data wpływu 7 września 2017 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie rozpoznania momentu powstania obowiązku podatkowego jest:
- prawidłowe w zakresie rozpoznania momentu powstania obowiązku podatkowego przy dostawy towarów dla sieci handlowych,
- nieprawidłowe w zakresie rozpoznania momentu powstania obowiązku podatkowego przy dostawy towarów dla innych odbiorców.
UZASADNIENIE
W dniu 7 września 2017 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie rozpoznania momentu powstania obowiązku podatkowego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe oraz stan faktyczny.
Wnioskodawca (Spotka) jest czynnym podatnikiem VAT. W ramach prowadzonej działalności dokonuje sprzedaży towarów, które między innymi dostarczane są do odbiorców za pośrednictwem firmy spedycyjnej, z którą Spółka ma podpisaną umowę na świadczenie usług transportowych. Towar odbierany jest przez kuriera w miejscu prowadzenia działalności Spółki. następnie dostarczany do kupującego, który jest ostatecznym odbiorcą towaru. Ryzyko związane z towarem przechodzi na kupującego w momencie odbioru towaru. W przypadku utraty towarów przez spedytora to sprzedający jest stroną w postępowaniu odszkodowawczym. Towary pobrane przez kuriera, zafakturowane w ostatnich dniach miesiąca - trafiają do odbiorcy często na początku kolejnego miesiąca.
Występują dwa przypadki odbiorców, do których dostarczany jest towar za pośrednictwem firmy spedycyjnej a mianowicie: