Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 22.03.2017, sygn. 1061-IPTPP3.4512.701.2016.2.OS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 1061-IPTPP3.4512.701.2016.2.OS
Usługi kompleksowe.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) w związku z art. 223 ust. 1 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej (Dz. U. z 2016 r., poz. 1948, z późn. zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia z dnia 21 grudnia 2016 r. (data wpływu 22 grudnia 2016 r.), uzupełnionym pismem z dnia 23 lutego 2017 r. (data wpływu 27 lutego 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- ustalenia czy usługa związana ze sprzedażą posiłku na wynos oraz koszt dowozu powinny być traktowane jako usługa kompleksowa, podlegająca opodatkowaniu według stawki 8% - jest nieprawidłowe,
- stosowania przy poszczególnych usługach wchodzących w skład jednego zamówienia, zarówno stawki 8% jaki i 23%, w zależności od rodzaju świadczonych usług - jest prawidłowe,
- ustalenia czy sprzedaż opakowania (usługa pomocnicza) wydawanego w restauracji w celu zakończenia świadczenia usługi gastronomicznej powinna być opodatkowana zgodnie ze stawką VAT dla usługi głównej tj. 8% jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 22 grudnia 2016 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- ustalenia czy usługa związana ze sprzedażą posiłku na wynos oraz koszt dowozu powinny być traktowane jako usługa kompleksowa, podlegająca opodatkowaniu według stawki 8%,
- stosowania przy poszczególnych usługach wchodzących w skład jednego zamówienia, zarówno stawki 8% jaki i 23%, w zależności od rodzaju świadczonych usług,
- ustalenia czy sprzedaż opakowania (usługa pomocnicza) wydawanego w restauracji w celu zakończenia świadczenia usługi gastronomicznej powinna być opodatkowana zgodnie ze stawką VAT dla usługi głównej tj. 8%,