Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 16.11.2016, sygn. 2461-IBPP4.4513.352.2016.1.EK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. 2461-IBPP4.4513.352.2016.1.EK
zwolnienie z akcyzy oraz ustalenie norm zużycia skażonego alkoholu etylowego - § 9 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie zwolnień
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 7 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2015 r. poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z 12 października 2016 r. (data wpływu 14 października 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie zwolnienia z akcyzy oraz ustalenia norm zużycia skażonego alkoholu etylowego - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 14 października 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie w zakresie zwolnienia z akcyzy oraz ustalenia norm zużycia skażonego alkoholu etylowego.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
X sp. z o.o. (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) prowadzi skład podatkowy, w którym zajmuje się m. in, produkcją wyrobów nieakcyzowych niezawierających w swoim składzie alkoholu etylowego z użyciem magazynowanego w składzie podatkowym alkoholu etylowego o symbolu CN 2207 lub 2208.
Do prowadzonej w składzie podatkowym produkcji wykorzystywane są m.in. zioła świeże i suche. Do wytwarzania w składzie produktów leczniczych, komponentów leczniczych, środków spożywczych (suplementów diet) itp. na bazie ziół Spółka używa alkoholu etylowego (CN 2207 albo CN 2208). Alkohol etylowy stanowi rozpuszczalnik niezbędny przy produkcji niektórych ekstraktów ziołowych. W wyniku prowadzonego szeregu czynności produkcyjnych dochodzi do odparowania alkoholu etylowego (jego zużycia), a wytworzony produkt końcowy nie stanowi wyrobu akcyzowego i nie zawiera w swoim składzie alkoholu etylowego. Alkohol jest niezbędny do nadania odpowiedniego aromatu i walorów prozdrowotnych, aromatycznych, dietetycznych itp. produkowanym wyrobom nieakcyzowym.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right