Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 23.06.2016, sygn. IBPP2/4512-198/16/AB, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/4512-198/16/AB
Stawka podatku VAT przy sprzedaży posiłków przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na miejscu oraz przygotowywanych na miejscu i dostarczanych bezpośrednio do kupującego.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 2 i § 6 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. z 2015 r., poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 4 marca 2016 r. (data wpływu 10 marca 2016 r.), uzupełnionym pismem z 2 maja 2016 r. (data wpływu 10 maja 2016 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług jest:
- nieprawidłowe - w zakresie stawki podatku VAT przy sprzedaży posiłków przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na miejscu,
- prawidłowe - w zakresie stawki podatku VAT dla posiłków przygotowywanych na miejscu i dostarczanych bezpośrednio do kupującego.
UZASADNIENIE
W dniu 10 marca 2016 r. do tut. organu wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT przy sprzedaży posiłków przygotowywanych na miejscu i sprzedawanych na miejscu oraz posiłków przygotowywanych na miejscu i dostarczanych bezpośrednio do kupującego.
Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 2 maja 2016 r. (data wpływu 10 maja 2016 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 26 kwietnia 2016 r. znak: IBPP2/4512-198/16/AB.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w ramach której sprzedaje gotowe produkty w postaci pizzy, kebaba oraz dań tradycyjnych kuchni polskiej. Działalność Wnioskodawcy polega na przygotowaniu na miejscu przez pracowników Spółki wymienionych dań i potraw. Pizza i inne dania przygotowywane będą na miejscu z odrębnych, kupowanych na bieżąco, w dużych ilościach składników. Co do zasady ciasto wyrabiane będzie przez pracowników lokalu dzień wcześniej. Pozostałe składniki, przykładowo takie jak: ser żółty, szynka, oliwki, pieczarki, każdorazowo przed rozpoczęciem sprzedaży, przygotowywane będą przez pracowników Wnioskodawcy (tj. przykładowo krojone) w odpowiednich proporcjach, tak żeby w momencie realizacji zamówienia pracownik mógł jedynie dodać poszczególne składniki do ciasta zgodnie z zamówieniem klienta. Tak przygotowany produkt, posypany uprzednio serem, pieczony będzie w specjalnym piecu, a następnie podawany klientowi. Wnioskodawca w swoim asortymencie posiadać będzie kilkanaście typów pizzy. Na życzenie klienta istniała będzie możliwość wymiany jednego lub dwóch składników w ramach stałych pozycji w asortymencie. Sprzedaż pizzy generalnie odbywała się będzie na bieżąco. Podobny proces wytworzenia innych dań panuje w placówkach Spółki z rozróżnieniem na rodzaj oferowanych potraw w menu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right