Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 02.12.2016, sygn. 0461-ITPP1.4512.710.2016.1.EA, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. 0461-ITPP1.4512.710.2016.1.EA

Czy do sprzedaży napoju gorącej czekolady mlecznej można stosować stawkę podatku VAT 8 %?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 20 września 2016 r. (data wpływu dnia 27 września 2016 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku oraz podstawy prawnej dla jej zastosowania dla sprzedaży napoju gorącej czekolady jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 27 września 2016 r. został złożony wniosek, o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku oraz podstawy prawnej dla jej zastosowania dla sprzedaży napoju gorącej czekolady.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą, polegającą na prowadzeniu placówek gastronomicznych (PKD 56.10.A).

Jednym z asortymentu prowadzonej działalności jest sprzedaż gorącej czekolady. Przygotowywana jest ona na bazie gotowego proszku, zalewanego gorącym mlekiem i podawanego w restauracjach. Ekstrat ma następujące składniki: cukier, mleko pełne w proszku, kakao 22%, mleko odtłuszczone w proszku, sól, aromat, środek antyadhezyjny E341. W związku z tym objęty jest symbolem PKWiU nr 10.89.19.0 - Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej nie sklasyfikowane, z wyłączeniem ekstraktów słodowych i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%. Dla uściślenia artykułów spożywczych objętych w/w klasyfikacją można powołać się na kody nomenklatury scalonej powiązane z PKWiU 10.89.19.0.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00