Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 06.06.2016, sygn. ITPP1/4512-161/16/EA, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-161/16/EA

Czy, w ww. sytuacji właściwszą stawką będzie 5% zgodnie z art. 41 ust. 2a (poz. 28 zał. Nr 10) ustawy o podatku od towarów i usług?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r. poz. 613 ze zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia marca 2016 r. (data wpływu marca 2016 r.), uzupełnionego w dniu maja 2016 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla sprzedaży opisanych we wniosku Produktów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 marca 2016 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 17 maja 2016 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla sprzedaży opisanych we wniosku Produktów.

We wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gastronomiczną. Świadczy usługi w miejscu prowadzenia działalności. Ponadto przygotowuje posiłki na wynos lub z dowozem (catering). Klienci zamawiają określone dania (ciasta, rolady, mięsa, itp.). Wnioskodawca przygotowuje zamówienia gotowe dania, które klient odbiera w siedzibie, bądź pracownik Wnioskodawcy dowozi zamówienie do klienta. Przy wystawianiu faktur Wnioskodawca stosuje stawkę podatku 8%, przewidzianą dla usług związanych z wyżywieniem. Podczas realizacji ww. zamówienia nie występują żadne usługi wspomagające.

Wnioskodawca wskazał, że zgodnie z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług oraz PKWiU z 2008 r. oraz z 2015 r. prawidłowa klasyfikacja statystyczna dla sprzedawanych produktów to 10.85.1, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00