Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 05.06.2015, sygn. IBPP2/4512-194/15/ICz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/4512-194/15/ICz

Stawka podatku dla dostawy napoju o nazwie - zimowy specjał oraz napojów z zawartością alkoholu.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2015r., poz. 613) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 11 lutego 2015r. (data wpływu 2 marca 2015r.), uzupełnionym pismem z 18 maja 2015r. (data wpływu 22 maja 2015r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy napoju o nazwie - zimowy specjał oraz napojów z zawartością alkoholu jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 marca 2015r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla dostawy napoju o nazwie - zimowy specjał oraz napojów z zawartością alkoholu.

Ww. wniosek został uzupełniony wnioskiem z 18 maja 2015r. (data wpływu 22 maja 2015r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 7 maja 2015r. znak: IBPP2/4512-194/15/ICz.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

1.Wnioskodawca w restauracji przygotowuje napój o nazwie Domowa Lemoniada. W jej skład (na 10 litrów) wchodzi 1 litr świeżo wyciskanego soku z cytryn oraz syrop glukozowy i woda. Następnie lemoniada jest serwowana w szklance/dzbanku dla klienta. Na w/w napój Wnioskodawca stosuje stawkę VAT w wysokości 8 %. Udział masowy soku owocowego wynosi mniej niż 20% składu surowcowego PKWiU 56.30.10.0, napój niegazowany, bez wody mineralnej.

2.Na miejscu, w restauracji Wnioskodawca serwuje świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw. Sprzedaje także soki zakupione w opakowaniach (np. kartonach). Następnie soki te serwowane są klientom w szklankach. Na tak podawane soki stosuje stawkę VAT w wysokości 8 %. Jeśli zakupiony sok byłby odsprzedawany bez serwisu stawka VAT jaką zastosuje to 5%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00