Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.03.2015, sygn. IBPP2/443-1220/14/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-1220/14/RSz

czy sprzedaż wyrobów garmażeryjnych (wymienionych we wniosku), sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, jako gotowe posiłki i dania, stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest 5% stawka podatku VAT

Na podstawie art. 14b § i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 27 listopada 2014 r. (data wpływu 4 grudnia 2014 r.), uzupełnionym pismem z 2 marca 2015 r. (data wpływu 10 marca 2015 r.), o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia, czy sprzedaż wyrobów garmażeryjnych (wymienionych we wniosku), sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, jako gotowe posiłki i dania, stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest 5% stawka podatku VAT - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 4 grudnia 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia, czy sprzedaż wyrobów garmażeryjnych (wymienionych we wniosku), sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, jako gotowe posiłki i dania, stanowi dostawę towarów, dla których właściwa jest 5% stawka podatku VAT.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 2 marca 2015 r. (data wpływu 10 marca 2015 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z 19 lutego 2015 r. znak: IBPP2/443-1220/14/JJ.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

B.Sp. z o.o. Sp.k., (zwana dalej: Wnioskodawcą lub Spółką), prowadzi działalność gospodarczą i jest czynnym podatnikiem VAT. Główna działalność polega na produkcji wędlin, jak również wyrobów garmażeryjnych (m.in. bigos, gołąbki, pierogi), które następnie są sprzedawane bezpośrednio z zakładu produkcyjnego w R., jak i w sklepach firmowych Spółki. Spółka zamierza wprowadzić do sprzedaży w jej sklepach firmowych wyroby garmażeryjne produkowane w zakładzie w R., w formie gotowej do spożycia. W sklepach firmowych miałyby one być przygotowane do spożycia jedynie poprzez podgrzanie, bez konieczności dodatkowej obróbki gastronomicznej. Ich przygotowanie nie będzie wymagało większego nakładu pracy, umiejętności, jak również zasobów. Podgrzany posiłek będzie gotowy do wzięcia na wynos przez klienta lub klient będzie miał możliwość spożycia go na miejscu w sklepie, który będzie dysponował kilkoma stolikami. Należy podkreślić, że w lokalu sklepowym nie będzie obsługi kelnerskiej, do dyspozycji klientów będą jedynie plastikowe sztućce. Nie będzie możliwości zamówienia posiłku do stolika.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00