Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 05.03.2015, sygn. IBPP2/443-1258/14/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-1258/14/RSz

zastosowanie 5% stawki podatku VAT dla gotowych posiłków i dań (wymienionych we wniosku) sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, w okolicznościach wskazanych we wniosku

Na podstawie art. 14b § i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 10 grudnia 2014r. (data wpływu 16 grudnia 2014 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla gotowych posiłków i dań (wymienionych we wniosku) sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, w okolicznościach wskazanych we wniosku - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 grudnia 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla gotowych posiłków i dań (wymienionych we wniosku) sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1, w okolicznościach wskazanych we wniosku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

Wnioskodawca wnosi o interpretację indywidualną stawki podatku VAT od prowadzonej przez niego (jedynej formy) działalności gospodarczej, zarejestrowanej pod nr PKWiU 10.85.1.

Wnioskodawca zajmuje się przygotowywaniem gotowych posiłków i dań na bazie pieczonego ziemniaka. Ziemniak jest pieczony w specjalnym piecu, następnie po upieczeniu jest faszerowany różnego rodzaju dodatkami, mięsnymi, nabiałowymi oraz warzywnymi. Wnioskodawca zwracał się już o interpretację indywidualną dla możliwości prowadzenia działalności gospodarczej na stawce podatku VAT 5% sprawa (IBPP2/44-951/14/RSz), gdzie w odpowiedzi zwrotnej z dnia 3 października 2014 (postanowienie oraz interpretacja indywidualna), zostaje uznane za prawidłowe stosowanie stawki podatku VAT 5%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00