Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 25.06.2015, sygn. IPTPP2/4512-198/15-4/JS, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/4512-198/15-4/JS

sprzedaż gotowych posiłków i dań uznanie za dostawę towarów oraz stawka podatku

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 26 marca 2015 r. (data wpływu 2 kwietnia 2015 r.), uzupełnionym pismem z dnia 15 czerwca 2015 r. (data wpływu 17 czerwca 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania czynności polegających na sprzedaży gotowych posiłków i dań za dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% dla tych czynności jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 kwietnia 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie uznania czynności polegających na sprzedaży gotowych posiłków i dań za dostawę towarów oraz zastosowania stawki podatku VAT w wysokości 5% dla tych czynności.

Przedmiotowy wniosek został uzupełniony pismem z dnia 15 czerwca 2015 r. o doprecyzowanie opisu sprawy oraz własnego stanowiska.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny (ostatecznie sformułowany w uzupełnieniu wniosku).

Spółka jest zarejestrowanym i czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W ramach działalności gospodarczej prowadzi sprzedaż gotowych do spożycia posiłków takich jak: kanapki, świeże sałatki, ciastka zgodnie z umową franchisingu z firmą . Początkowo sklasyfikowana jako usługa gastronomiczna według kodu PKWiU 56.10A opodatkowana według 8% stawki VAT, obecnie PKWiU 10.85 jako sprzedaż gotowych do spożycia posiłków opodatkowanych według 5% stawki VAT, ponieważ sałatki i kanapki są przygotowywane na miejscu, tzn. w lokalu wynajmowanym przez Spółkę z przygotowanych wcześniej składników, które są gotowe do spożycia bez dodatkowej obróbki gastronomicznej. Klient, w zależności od życzenia, może wybrać sałatkę lub kanapkę z menu lub stworzyć własną kompozycję, jednak tylko w granicach dostępnych na miejscu składników. W przypadku zamówienia sałatki, sprzedawca w oparciu o wybór klienta, umieszcza jej składniki w plastikowym pojemniku. W przypadku zamówienia kanapki, po przygotowaniu przez sprzedawcę jest ona podgrzewana w kuchence mikrofalowej. Czynności przygotowania wymienionych posiłków nie wymagają nadzoru szefa kuchni, układania na talerzu oraz stosownej formy podania. Przygotowane w opisany wyżej sposób posiłek jest gotowy do wzięcia na wynos przez klienta. Alternatywnie, klient może spożyć posiłek w lokalu gdzie prowadzona jest sprzedaż. Zakres wykonywanych przez pracowników Spółki czynności w obu przypadkach się niczym nie różni. W lokalu nie ma obsługi kelnerskiej, a serwis pracowników ograniczony jest do zapewnienia plastikowych sztućców i serwetek papierowych, które są dostępne w pojemnikach oraz zapewnienie czystości w lokalu Spółki. Nie ma możliwości zamówienia posiłku do stolika. Ponadto lokal poza stolikami i krzesłami nie cechuje się odpowiednim wystrojem tworzącym atmosferę charakterystyczną dla lokali gastronomicznych. Brak jest również szatni pozwalającej na pozostawienie odzieży wierzchniej i spożycie posiłku w komfortowych warunkach. Produkty, o których mowa powyżej, nie zawierają alkoholu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00