Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 12.03.2015, sygn. ILPP2/443-1342/14-2/AK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-1342/14-2/AK

Stawka podatku.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko , przedstawione we wniosku z 19 grudnia 2014 r. (data wpływu 30 grudnia 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 grudnia 2014 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi punkt gastronomiczny gdzie wytwarzane są następujące wyroby:

  1. Precle z różnymi posypkami (mak, sezam, siemię lniane, sól);
  2. Precle z czekoladą i orzechami;
  3. Preclodogi Precle nadziewane.

Lokal w którym wytwarzane są produkty znajduje się przy chodniku. Sprzedaż odbywa się na dwa sposoby. 25% produktów jest sprzedawana przez okno w witrynie. Klienci podchodzą do okienka kupują dany wyrób i odchodzą. Natomiast 75% produktów wytwarzanych jest dostarczanych klientom do biurowców. Tam również klienci kupują zapakowane produkty i oddalają się od dostawcy. W obu przypadkach oprócz dostawy towarów nie towarzyszy żadna dodatkowa usługa. Klienci też nie mają możliwości skorzystania z infrastruktury przy lokalu ani w środku.

Opis Produktów:

  1. Precle z posypkami wytwarzane są w lokalu ręcznie. Zainteresowany sam wykonuje ciasto drożdżowe, z niego są formowane precle. Po urośnięciu są maczane we wrzątku później w posypce a następnie pieczone w piecu.
  2. Precle z czekoladą i orzechami są wykonywane z precla zwykłego bez posypki. Precel taki jest maczany w czekoladzie i w orzechach.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00