Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 27.05.2015, sygn. ITPP3/4513-10/15/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy
Napoje na bazie alkoholu pochodzącego z procesu fermentacji, odpowiadające początkowo pozycji 2206 Nomenklatury Scalonej, do których dodano pewną ilość alkoholu destylowanego, wody, syropu cukrowego, aromatów i barwników, a w przypadku niektórych z nich bazy śmietankowej, w wyniku czego napoje te straciły smak, zapach lub też wygląd napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, nie są objęte zakresem pozycji 2206, lecz pozycji 2208 Nomenklatury Scalonej.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2015 r. poz. 613, z późn.) oraz § 2 i § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 27 lutego 2015 r. (wpływ 9 marca 2015 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie wysokości stawki akcyzy jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 9 marca 2015 r. został złożony wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie wysokości stawki akcyzy.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca jest producentem napojów alkoholowych. Posiada skład podatkowy. W ramach prowadzonej działalności zamierza rozpocząć produkcję wyrobów pośrednich o smaku jabłkowym.
Proces produkcyjny tych wyrobów obejmuje dwa etapy:
Pierwszy etap:
Wytworzenie klarownego napoju winnego owocowego o mocy 131% obj. alkoholu z soku jabłkowego.
Napój winny owocowy o mocy 131% obj. Na 1.000 litrów:
litry | kg | % | |
sok jabłkowy | 320 | 332 | 30,1 |
syrop glukozowo-fruktozowy | 240 | 330 | 29,9 |
kwas cytrynowy | 1,2 | 2 | 0,18 |
aromat jabłkowy | 1,0 | 1,0 | 0,10 |
karmel | 0,5 | 0,5 | 0,05 |
drożdże |