Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 26.08.2014, sygn. IPPP2/443-592/14-2/AO, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-592/14-2/AO
w zakresie stawki podatku VAT dla sprzedaży wyrobów mięsnych pieczonych, mrożonych poddanych obróbce cieplnej
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2012 r., poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy - przedstawione we wniosku z 18 czerwca 2014 r. (data wpływu 27 czerwca 2014 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla sprzedaży wyrobów mięsnych pieczonych, mrożonych poddanych obróbce cieplnej - jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 27 czerwca 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla sprzedaży wyrobów mięsnych pieczonych, mrożonych poddanych obróbce cieplnej.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Stan zdarzenia przyszłego
Przedmiotem działalności Spółki jest między innymi:
- produkcja mięsa, konserw, przetworów z mięsa, podrobów z mięsa i z krwi,
- produkcja mięsa drobiowego i króliczego,
- sprzedaż hurtowa i detaliczna.
W ramach prowadzonej działalności firma produkuje m.in. wyroby mięsne pieczone mrożone sklasyfikowane w kodzie PKWiU 10.13.15.0 takie jak:
- kurczak tuszka 1/2 pieczony
- noga z kurczaka pieczona
- podudzie z kurczaka pieczone
- skrzydełka z kurczaka pieczone
- cordon bleu
- nuggetsy z kurczaka formowane panierowane
- polędwiczki z kurczaka formowane panierowane
Spółka posiada trzy punkty sprzedaży detalicznej. W najbliższym czasie Wnioskodawca zamierza dodać do oferty sprzedaży dla klientów indywidualnych ww. towary, ale poddane obróbce cieplnej. Towary te po uprzednim rozmrożeniu przez pracownika Wnioskodawcy zostaną podgrzane w kuchence mikrofalowej, zapakowane w torebkę foliową i wydane na wynos przy ladzie sprzedażowej, bez możliwości konsumpcji na miejscu. Klient nie będzie mógł konfigurować kupowanego produktu (brak sosów i innych dodatków). Czynności, które mogłyby zostać uznane za usługę miałyby charakter jedynie poboczny, nie przeważający i nie stanowiłyby istoty transakcji.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right