Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 24.04.2014, sygn. IPPP1/443-227/14-2/PR, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/443-227/14-2/PR
opodatkowanie nieodpłatnego przekazania Towarów potencjalnym kontrahentom z przeznaczeniem do testów w procesie produkcji produktów spożywczych oraz uznaniem ich za próbki w rozumieniu art. 7 ust. 7 ustawy o VAT
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 19 lutego 2014 r. (data wpływu 25 lutego 2014 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania nieodpłatnego przekazania Towarów potencjalnym kontrahentom z przeznaczeniem do testów w procesie produkcji produktów spożywczych oraz uznaniem ich za próbki w rozumieniu art. 7 ust. 7 ustawy o VAT jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 25 lutego 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania nieodpłatnego przekazania Towarów potencjalnym kontrahentom z przeznaczeniem do testów w procesie produkcji produktów spożywczych oraz uznaniem ich za próbki w rozumieniu art. 7 ust. 7 ustawy o VAT.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe:
Spółka . z o.o. (dalej: X lub Spółka) jest podmiotem działającym w branży spożywczej, posiadającym siedzibę na terytorium Polski, sprzedającym enzymy mleczne, probiotyki, szczepionki (tj. zestawy odpowiednio dobranych bakterii oraz barwniki spożywcze (dalej łącznie określane jako: Towary), produkowane przez spółkę z grupy X, a stosowane przez kontrahentów Spółki przy produkcji wyrobów mleczarskich, mięsnych oraz innych produktów spożywczych (przykładowo do uzyskania odpowiedniej kwasowości serów, zabezpieczenia mięsa przed rozwojem niepożądanych kultur bakterii, nadania pożądanej, barwy danemu wyrobowi). Towary X sprzedawane są do kontrahentów Spółki, tj. w szczególności zakładów produkujących sery, jogurty, kiełbasy i wędliny z wykorzystaniem Towarów Spółki.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right