Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 27.10.2014, sygn. IBPP2/443-733/14/RSz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-733/14/RSz

zastosowanie 5% stawki podatku VAT dla wymienionych we wniosku wyrobów gotowych na wynos tj. zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, pizzy (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1) i lodów gałkowych (PKWiU 10.52.10)

Na podstawie art. 14b § i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012r., poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działający w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 15 lipca 2014r. (data wpływu 29 lipca 2014 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla wymienionych we wniosku wyrobów gotowych na wynos tj. zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, pizzy (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1) i lodów gałkowych (PKWiU 10.52.10) - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 29 lipca 2014 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania 5% stawki podatku VAT dla wymienionych we wniosku wyrobów gotowych na wynos tj. zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, pizzy (sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1) i lodów gałkowych (PKWiU 10.52.10).

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Wnioskodawca prowadzi punkt sprzedaży wyrobów gotowych, tj. zapiekanek, hot-dogów, frytek, hamburgerów, pizzy (PKWiU 10.85.1) lodów gałkowych (PKWiU 10.52.10). Sprzedaż odbywa się przez tzw. okienko, czyli na wynos. Klient nie ma możliwości wejścia do lokalu. Do tej pory produkty PKWiU 10.85.1 Wnioskodawca sprzedawał ze stawką 8%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00