Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 31.01.2014, sygn. IBPP3/443-1319/13/ASz, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-1319/13/ASz

rejestrowanie sprzedaży produktów dokonywanej przez Wnioskodawcę w imieniu i na rzecz Zleceniodawcy

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z 18 października 2012 r. (data wpływu 24 października 2013 r.), uzupełnionym pismem z 23 stycznia 2014 r. (data wpływu 27 stycznia 2014 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 24 października 2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację.

Wniosek został uzupełniony pismem z 23 stycznia 2014 r. (data wpływu 27 stycznia 2014 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie z 15 stycznia 2014 r. znak: IBPP3/443-1319/13/ASz.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością i podatnikiem podatku od towarowi usług. Podstawową działalnością spółki jest świadczenie usług hotelarskich (oferowanie noclegów w hotelu) i gastronomicznych (zapewnianie klientom hotelu wyżywienia w restauracji). W celu zapewnienia klientom wyżywienia, spółka zawarła z restauracją (będącą osobnym podmiotem gospodarczym niepowiązanym z Wnioskodawcą) umowę o współpracy w tym zakresie. Zgodnie z tą umową restauracja zapewnia klientom hotelu bezpłatne wyżywienie, obciążając kosztami z tego tytułu Wnioskodawcę poprzez wystawianie raz w miesiącu zbiorczej faktury obejmującej całość wyżywienia wszystkich klientów hotelu z danego miesiąca. W chwili rozliczania się z danym klientem Wnioskodawca otrzymuje od restauracji informację, jaką kwotą należy obciążyć klienta z tytułu zapewnionego mu wyżywienia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00