Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 13.01.2014, sygn. IBPP3/443-1318/13/KG, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP3/443-1318/13/KG
Nazwy towarów na paragonach fiskalnych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z 18 października 2012 r. (data wpływu 24 października 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 24 października 2013 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonach fiskalnych usługa gastronomiczna w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi przez restaurację.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą i podatnikiem podatku od towarowi usług. Podstawową działalnością Wnioskodawcy jest świadczenie usług hotelarskich (oferowanie noclegów w hotelu) i gastronomicznych (zapewnianie klientom hotelu wyżywienia w restauracji). W celu zapewnienia klientom wyżywienia, Wnioskodawca zawarł z restauracją (będącą osobnym podmiotem gospodarczym nienależącym do Wnioskodawcy) umowę o współpracy w tym zakresie. Zgodnie z tą umową restauracja zapewnia klientom hotelu wyżywienie, nie pobierając od nich żadnych opłat ani nie wydając im paragonu fiskalnego.
Kosztami z tego tytułu restauracja obciąża Wnioskodawcę poprzez wystawianie raz w miesiącu zbiorczej faktury obejmującej całość wyżywienia wszystkich klientów hotelu z danego miesiąca. W chwili rozliczania się z danym klientem Wnioskodawca otrzymuje od restauracji informację, jaką kwotą należy obciążyć klienta z tytułu zapewnionego mu wyżywienia. Informacja ta jest podzielona na kwoty opodatkowane różnymi stawkami podatku od towarowi usług, nie zawiera jednak wyszczególnienia asortymentu restauracji, z którego klient skorzystał.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right