Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 02.08.2013, sygn. IPPP2/443-590/13-2/KOM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-590/13-2/KOM

prawidłowość oznaczania nazwy świadczonej usługi gastronomicznej na paragonach fiskalnych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 12.06.2013 r. (data wpływu do tut. Organu 17.06.2013 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawidłowości oznaczania nazwy świadczonej usługi gastronomicznej na paragonach fiskalnych - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17.06.2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawidłowości oznaczania nazwy świadczonej usługi gastronomicznej na paragonach fiskalnych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółka w ramach prowadzonej działalności gospodarczej dokonuje świadczenia usług restauracyjnych na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej. W związku z tym prowadzi ewidencję obrotu i kwot podatku należnego za pomocą kas rejestrujących. W przypadku, gdy przedmiotem świadczenia jest przygotowanie i podanie posiłku zgodnie z kartą dań, na paragonie fiskalnym dokonuje się wydruku pozycji z nazwami poszczególnych składników dania np. zupa dnia, kotlet mielony, ziemniaki, itd.

Zdarzają się przypadki, gdy dochodzi do przygotowania i podania posiłku na indywidualne zamówienie klienta. W takim przypadku, na paragonie fiskalnym dokonuje się wydruku pozycji z nazwą usługa gastronomiczna, gdyż może być technicznie utrudnione wprowadzenie danych do kasy fiskalnej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00