Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 08.02.2013, sygn. IPPP3/443-1143/12-2/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/443-1143/12-2/JK

możliwość skorzystania z ulgi dla małych browarów

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Strony, przedstawione we wniosku z dnia 08.11.2012 r. (data wpływu 13.11.2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości skorzystania z ulgi dla małych browarów - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13.11.2012 r. wpłynął ww. wniosek, o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie możliwości skorzystania z ulgi dla małych browarów.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

K Spółka jawna (dalej: K Sp.j.) zamierza w prowadzonym składzie podatkowym nr PL .. rozpocząć produkcję aromatyzowanego piwa słodowego o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 9% (+/ -0,5%), przy udziale ekstraktu z surowców słodowanych na poziomie 55%.

Piwo produkowane byłoby m.in. z brzeczki odtworzonej, gdyż skład podatkowy K Sp.j. nie jest wyposażony w urządzenia do wytwarzania klasycznej brzeczki słodowej ze słodu tj. nie posiada warzelni. Brzeczka odtworzona uzyskiwana byłaby poprzez dodanie wody do zakupionego ekstraktu słodowego, będącego zagęszczoną brzeczką słodową, co prowadziłoby do uzyskania brzeczki słodowej. W wytwórni ekstraktu słodowego będącej dostawcą K Sp.j. prowadzony jest klasyczny proces otrzymywania brzeczki słodowej. Dodatkowo zakład ten prowadzi zagęszczanie (koncentrację) brzeczki słodowej poprzez odparowanie wody, co prowadzi do otrzymania brzeczki zagęszczonej, czyli ekstraktu słodowego. W wytwórni ekstraktu słodowego nie jest wykonywany proces gotowania brzeczki z preparatami chmielowymi (jego obecność jest zbędna w aromatyzowanym piwie słodowym).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00