Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 12.11.2013, sygn. IBPP1/443-1002/13/DK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-1002/13/DK

Wymienione przez Wnioskodawcę nazwy dla oferowanego do sprzedaży asortymentu, spełniają warunek określony w § 8 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 14 marca 2013 r

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz.U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 24 lipca 2013 r. (data wpływu 30 lipca 2013 r.), uzupełnionym pismem z dnia 24 października 2013 r. (data wpływu 29 października 2013 r.), o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu wykazywania na paragonie fiskalnym nazwy towaru (piwa) jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 30 lipca 2013 r. do tut. Organu wpłynął ww. wniosek o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu wykazywania na paragonie fiskalnym nazwy towaru (piwa).

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z dnia 24 października 2013 r. (data wpływu 29 października 2013 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 18 października 2013 r. IBPP1/443-696/13/DK.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi lokal gastronomiczny (pub) którego działalność jest oparta na podawaniu piwa, napojów chłodzących i przekąsek.

Wnioskodawca zakupuje przekąski o różnych stawkach podatku VAT np. paluszki 23%, snacki 23%, chipsy 8%, orzeszki 8%, pieczywo chrupkie 5%, ryby suszone 5%, mięso suszone 5%.

Wnioskodawca zakupuje napoje o rożnych stawkach podatku VAT np. napoje gazowane i woda mineralna 23%, soki 5%. Przekąski po rozpakowaniu z oryginalnych opakowań Wnioskodawca podaje w porcjach na talerzach i innych pojemnikach do tego przeznaczonych do spożycia na miejscu w barze.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00