Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 30.09.2013, sygn. IPTPP4/443-506/13-2/OS, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP4/443-506/13-2/OS

Stawka podatku VAT.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r., poz. 749, z późn. zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 15 lipca 2013 r. (data wpływu 16 lipca 2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku VAT dla napoju mlecznego z dodatkiem ekstraktu kawowego jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 16 lipca 2013 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku VAT dla napoju mlecznego z dodatkiem ekstraktu kawowego.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest producentem napoju mlecznego z dodatkiem ekstraktu kawy, przy produkcji którego wykorzystywane są następujące składniki:

  • mleko pasteryzowane - 45, 75%
  • woda - 45,75 %
  • ekstrakt kawy- 5%
  • cukier - 3%
  • system stabilizująco-zagęszczający - 0,4 %
  • stabilizator kwasowości-0,1 %

Ekstrakt kawy dodawany do napoju mlecznego stanowi wyrób gotowy, który jest zakupowany przez Wnioskodawcę, i który jest wytwarzany przez jego producenta w następujący sposób:

Producent kupuje ekstrakt kawy jako mieszankę kaw arabica i robusta w formie instant (liofilizat), tj. rozpuszczalnego w wodzie proszku. Po dodaniu pozostałych składników, czyli soku z owoców bzu czarnego, cukru inwertowanego, karmelowego syropu cukrowego, aromatu, soli jadalnej, kwasu cytrynowego (dodanego jako regulator kwasowości), mączki chleba ... (dodanego jako subst. stabilizująca) oraz wody, tak przygotowana mieszanina jest pasteryzowana w temperaturze 85-90 St. C.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00