Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka

Interpretacja indywidualna z dnia 17.04.2012, sygn. IPPP2/443-238/12-2/KOM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/443-238/12-2/KOM

sposób oznaczania sprzedawanych towarów na paragonach fiskalnych, usługa gastronomiczna

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku (data wpływu 5.03.2012r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu oznaczania sprzedawanych towarów na paragonach fiskalnych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 5.03.2012 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sposobu oznaczania sprzedawanych towarów na paragonach fiskalnych.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą w zakresie działalności gastronomicznej - restauracja, w której świadczy m.in. usługi organizacji imprez na zamówienie osób fizycznych bądź firm. Zlecenia dotyczą usługi - obsługi (wesel, komunii, imprez integracyjnych itp.), gdzie ilość uczestników imprezy to często kilkadziesiąt osób. Płacącym za usługę jest zamawiający, któremu Wnioskodawczyni wydaje paragon fiskalny. Zamówienia klientów na imprezy zbiorowe (wesela, komunię czy imprezy integracyjne) charakteryzują się indywidualną specyfiką komponowania potraw, często zdarza się, że nie występują w menu restauracji, dlatego też na podstawie wstępnej kalkulacji ustalana jest kwota całościowa za usługę gastronomiczną - potrawy, bez jakichkolwiek napojów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00