Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 17.12.2012, sygn. ITPP1/443-1168/12/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1168/12/TS
Opodatkowanie sprzedaży oferowanych posiłków.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 21 września 2012 r. (data wpływu 25 września 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży oferowanych posiłków jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 25 września 2012 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania sprzedaży oferowanych posiłków.
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna (PKD 56.10.A.) i jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W związku z czynionymi pracami remontowymi, sprzedaży Wnioskodawca jeszcze nie dokonuje. Z uwagi na przewidywaną wielkość obrotów korzysta ze zwolnienia od obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy fiskalnej. Przedmiotem działalności będzie sprzedaż na rzecz osób fizycznych kawy, herbaty, napojów gazowanych i niegazowanych w butelkach plastikowych i puszkach, w tym wody, oraz hot-dogów, zapiekanek i tostów. Przygotowanie hot-doga polegać będzie na podgrzaniu parówki i umieszczeniu jej wraz z wybranym przez konsumenta sosem w gotowej bułce. Przygotowanie zapiekanki polegać będzie na podgrzaniu gotowej zapiekanki i polaniu jej sosem. Przygotowanie tostów natomiast polegać będzie na napełnieniu bułki gotowym farszem i startym serem oraz poddaniu jej obróbce termicznej. Konsumpcja odbywać się będzie poza lokalem (barem).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right