Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 01.12.2011, sygn. IBPP1/443-1353/11/ES, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP1/443-1353/11/ES

Opodatkowanie kursu barmańskiego.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 1 sierpnia 2011r. (data wpływu 25 sierpnia 2011r.), uzupełnionym pismem z dnia 23 listopada 2011r. (data wpływu 24 listopada 2011r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kursu barmańskiego jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 sierpnia 2011r. do tut. organu wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania kursu barmańskiego.

Ww. wniosek został uzupełniony pismem z dnia 23 listopada 2011r. (data wpływu 24 listopada 2011r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu z dnia 14 listopada 2011r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Opis przebiegu kursu barmańskiego. Kurs doskonalenia umiejętności barmańskich zabiera 35 godzin. Zawiera część teoretyczną w ilości 10 godzin oraz część praktyczną w ilości 25 godzin. W części teoretycznej są poruszone następujące tematy:

  1. Materiałoznawstwo (informacje na temat różnego rodzaju alkoholi).
  2. Krótki rys historyczny barmaństwa w Polsce i na świecie.
  3. Informacje na temat sprzętu barmańskiego oraz szkła używanego w barze.
  4. Opis podstawowych technik przyrządzania napojów mieszanych.

W części praktycznej słuchacze wykonują napoje mieszane pod nadzorem instruktora. Uczą się podstawowych technik przyrządzania koktajli (czyli napojów mieszanych bezalkoholowych).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00