Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 19.10.2011, sygn. IPTPP2/443-391/11-2/JN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-391/11-2/JN

Ustalenie stawki podatku VAT.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 20 lipca 2011 r. (data wpływu 25 lipca 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 lipca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą w zakresie obrotu (handlu i produkcji) dodatkami do żywności.

Produkcja Wnioskodawcy obejmuje wyroby używane jako półprodukty w przemyśle spożywczym, dodawane do mleka smakowego, których nazwa handlowa określona została jako premiksy. Premiksy są mieszankami w postaci proszku, dozowanymi w zależności od receptury wyrobu gotowego w ilości od 18% do 78%, wśród których wyróżnić można:

  1. Premiks smakowy do mleka 1, o składzie: proszek kakaowy w ilości 20-70%, cukier w ilości 20-70%, stabilizator poniżej 1%, aromat poniżej 1%,
  2. Premiks smakowy do mleka 2, o składzie: cukier w ilości 90-97%, aromat w ilości 2-3%, stabilizator poniżej 1%, barwnik poniżej 1%.

W dniu 11 września 2009 roku Wnioskodawca wystąpił z wnioskiem do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla powyższych wyrobów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00