Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 19.10.2011, sygn. IPTPP2/443-391/11-2/JN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-391/11-2/JN
Ustalenie stawki podatku VAT.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 20 lipca 2011 r. (data wpływu 25 lipca 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 25 lipca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia stawki podatku.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą w zakresie obrotu (handlu i produkcji) dodatkami do żywności.
Produkcja Wnioskodawcy obejmuje wyroby używane jako półprodukty w przemyśle spożywczym, dodawane do mleka smakowego, których nazwa handlowa określona została jako premiksy. Premiksy są mieszankami w postaci proszku, dozowanymi w zależności od receptury wyrobu gotowego w ilości od 18% do 78%, wśród których wyróżnić można:
- Premiks smakowy do mleka 1, o składzie: proszek kakaowy w ilości 20-70%, cukier w ilości 20-70%, stabilizator poniżej 1%, aromat poniżej 1%,
- Premiks smakowy do mleka 2, o składzie: cukier w ilości 90-97%, aromat w ilości 2-3%, stabilizator poniżej 1%, barwnik poniżej 1%.
W dniu 11 września 2009 roku Wnioskodawca wystąpił z wnioskiem do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla powyższych wyrobów.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right