Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 29.12.2011, sygn. ITPP1/443-1370/11/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1370/11/IK

Sprzedaż obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych Szkoły, pracowników niepedagogicznych Szkoły i innych osób.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko, przedstawione we wniosku z dnia 3 października 2011 r. (data wpływu 6 października 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług:

  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz uczniów i pracowników pedagogicznych Szkoły jest prawidłowe,
  • w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej na rzecz pracowników niepedagogicznych Szkoły i innych osób - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 6 października 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku usług sprzedaży obiadów w stołówce szkolnej.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.

Szkoła jest jednostką oświatową, której organem prowadzącym jest Miasto. Zgodnie ze statutem realizuje cele i zadania, wynikające z przepisów prawa określone w ustawie o systemie oświaty, wynikające z art. 67a. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności prawidłowego rozwoju ucznia, Szkoła prowadzi stołówkę szkolną. Posiłki przygotowywane są przez personel szkoły. Sprzedaż obiadów dokonywana jest wyłącznie dla uczniów i pracowników placówki Szkoły. Opłata wnoszona przez ucznia równa jest wysokości surowca zużytego do przygotowania posiłku tzw. wsad do kotła. Stawka za obiad dla pracownika składa się z kosztu surowca oraz kosztu przygotowania posiłku. Za koszt przygotowania posiłku uznaje się koszty zużycia wody, energii elektrycznej gazu, wywóz nieczystości w części dotyczącej stołówki oraz koszty wynagrodzeń pracowników, przygotowujących posiłki w stołówce. Część wydawanych posiłków dla uczniów finansuje MOPR. Zarządzenie Dyrektora Szkoły dopuszcza możliwość korzystania z posiłków przez inne osoby, związane z działalnością statutową Szkoły. Przykładem mogą być konkursy, uroczystości szkolne itp., w których uczestniczą uczniowie innych szkół, komisje konkursowe.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00