Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 02.07.2010, sygn. IBPP4/443-646/10/AZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP4/443-646/10/AZ
obowiązku umieszczania nazwy towaru na paragonie drukowanym przez kasę rejestrującą
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 28 kwietnia 2010r. (data wpływu 30 kwietnia 2010r.) uzupełnionym pismem z dnia 17 czerwca 2010r. (data wpływu 24 czerwca 2010r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonie fiskalnym - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 30 kwietnia 2010r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie nazwy usługi na paragonie fiskalnym. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 16 czerwca 2010r. (data wpływu 24 czerwca 2010r.), będącym odpowiedzią na wezwanie tut. organu nr IBPP4/443-646/10/AZ z dnia 14 czerwca 2010r.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca prowadzi działalność gastronomiczną karczma, w której świadczy usługi organizacji imprez na zamówienie osób fizycznych. Zlecenia dotyczą usługi obsługi (wesel, komunii itp.), gdzie ilość uczestników imprezy przekracza czasami 100 osób, a płacącym za usługę jest zamawiający, któremu Wnioskodawca jest zobowiązany wydać paragon fiskalny za usługę gastronomiczną potrawy.
Obecnie Wnioskodawca wystawia paragon ze szczegółowym rozbiciem na konkretne potrawy, co bardzo utrudnia końcowe rozliczenie z zamawiającym, polegające na rozbieżności między umówioną kwotą za potrawy, a ich wyspecyfikowaniem na paragonie.