Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 09.06.2006, sygn. 1434/PV/443-90/06/AM, Urząd Skarbowy Warszawa-Praga, sygn. 1434/PV/443-90/06/AM
Prowadzę działalność gospodarczą, której przedmiotem jest przygotowywanie i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych ( catering), oraz bary, stołówki, restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Wykonuję też usługi budowlane i transportowe. Ze względu na niskie obroty na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej nie mam obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy zastosowaniu kasy rejestrującej. Czy do obliczenia podatku należnego w związku z przygotowaniem i dostarczaniem żywności dla odbiorców zewnętrznych mogę dokonać podziału sprzedaży towarów w danym okresie rozliczeniowym w proporcji wynikającej z udokumentowanych zakupów towarów, czy też należy zastosować przy tej sprzedaży stawkę podatku 7%.Uważam, że naliczenia podatku należnego od ujętej w ewidencji sprzedaży bezrachunkowej powinienem dokonać na podstawie struktury zakupów.