Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 17.06.2005, sygn. PP III 443/520/05/PD, Izba Skarbowa we Wrocławiu, sygn. PP III 443/520/05/PD

Z wniosku z dnia 11.01.2005 r.(data wpływu 17.01.2005 r.) wynika, iż Spółka ma wątpliwości, czy w sytuacji, gdy otrzymuje od dostawcy towar (wyroby spożywcze z terminem przydatności do spożycia przekraczającym okres 30 dni) opodatkowany preferencyjną stawką VAT 7% i dostawca na fakturze umieszcza symbol klasyfikacji PKWiU 15.81.12-00.00 "Wyroby ciastkarskie świeże (ciastka i ciasta, pieczywo cukiernicze i pozostałe wyroby piekarskie z dodatkiem środka słodzącego)", może również stosować preferencyjną 7% stawkę podatku od towarów i usług.W piśmie z dnia 22.02.2005 r. (data wpływu 11.04.2005 r.) uzupełniającym ww. wniosek, Spółka podkreśliła, że nie może dokonać ponownej klasyfikacji wyrobów, z uwagi na to, że tylko producent dysponuje wszelkimi informacjami niezbędnymi do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego PKWiU, dotyczącymi w szczególności technologii oraz receptury danego towaru.Zdaniem Spółki, tylko i wyłącznie producent odpowiada za zakwalifikowanie swojego wyrobu w odpowiednich grupowaniach PKWiU i w przypadku błędnej kwalifikacji powodującej w konsekwencji zastosowanie błędnej zaniżonej stawki podatku VAT odpowiada producent, natomiast dystrybutorzy jego wyrobów nie ponoszą takiej odpowiedzialności.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00