Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 19.07.2004, sygn. PP 443/66/04/MG, Urząd Skarbowy Wrocław-Psie Pole, sygn. PP 443/66/04/MG

Zapytanie podatnika dotyczy sprzedaży posiłków regeneracyjnych dla pracowników.

Pytanie podatnika

Na mocy poprzednio obowiązującego rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 27 poz. 268 ze zm.), zwolniona od podatku VAT była sprzedaż (z wyjątkiem eksportu), której przedmiotem były posiłki sprzedawane w barach mlecznych oraz w stołówkach i bufetach przyzakładowych - pod warunkiem, że nie były to stołówki i bufety ogólnodostępne (§ 67 ust. 1 pkt 1 lit. e nieobowiązującego już rozporządzenia). Aby zatem podatnik - jeszcze pod rządami poprzednich przepisów - mógł skorzystać z powyższego zwolnienia, musiały być spełnione następujące warunki: - zwolnieniem mogły być objęte wyłącznie posiłki sprzedawane w barach mlecznych oraz stołówkach i bufetach przyzakładowcyh, - stołówki i bufety przyzakładowe nie mogły być ogólnodostępne. Spełnienie powyższych przesłanek warunkowało skorzystanie ze zwolnienia przedmiotowego. Bez znaczenia zatem było czy stołówki przyzakładowe i bufety przyzakładowe były prowadzone osobiście przez zakład, na którego terenie się znajdowały, czy też ich prowadzenie zostało zlecone wyspecjalizowanym podmiotom. Również bez związku z powyższym zwolnieniem był fakt, czy stołówki i bufety przyzakładowe były prowadzone na zamkniętym terenie zakładu pracy, czy też poza jego obrębem. W obowiązującej od dnia 1 maja 2004 r. ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) nie znalazło się rozwiązanie, które odpowiadałoby dotychczasowemu. Jednakże na mocy § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970), w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5). Obniżonej stawki podatku nie stosuje się jednak do: - sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5% - sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkohlowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%. Obecnie obowiązujące przepisy w zakresie podatku od towarów i usług nie zawierają szczegółowych uregulowań dla sprzedaży posiłków regeneracyjnych. Podlegają one zatem opodatkowaniu według stawek podatkowych określonych dla danej usługi identyfikowanej wg klasyfikacji statystycznych na podstawie przepisów o statystyce publicznej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00