Interpretacja
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 23.10.2004, sygn. DP.III.443/87a/04, Urząd Skarbowy w Kraśniku, sygn. DP.III.443/87a/04
Zgodnie z klasyfikacją PKWiU wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z 18.03.1997r. (Dz.U. Nr 42 poz.264 ze zm.) nie występuje pozycja "owoce schłodzone" o temperaturze do 0 C, a jedynie "owoce świeże" (PKWiU 01.13.23-00) i "owoce mrożone" (PKWiU 15.33.21-00).W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o ustosunkowanie się co do wysokości podatku VAT od sprzedawanych "owoców schładzanych" Według opinii Urzędu Statystycznego z 18.07.2003r. owoce schładzane do 0 C należy traktować jak owoce świeże ze stawką podatku VAT 3%. W dniu 10.09.2003r. otrzymaliśmy odpowiedź US DP.III.443/26/03 iż w przypadku owoców schłodzonych należy stosować stawkę VAT7%. Zgodnie z odpowiedzią do chwili obecnej wystawiamy faktury sprzedaży na owoce schłodzone stosując stawkę VAT 7% i PKWiU 15.33.24.00- owoce tymczasowo zakonserwowane nie nadające się do bezpośredniej konsumpcji.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right