Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 15.06.2004, sygn. P-1/443/35/04, Trzeci Urząd Skarbowy w Lublinie, sygn. P-1/443/35/04

Spółka prowadzi 2 punkty gastronomiczne restaurację i stołówkę. Zgodnie z art. 146 ust 1 pkt. 2 lit. c ustawy o VAT do dnia 30.04.2007 r. przy usługach gastronomicznych stosuje się stawke podatku VAT 7% z wyłączeniem m.in. sprzedaży napojów alkoholowych, kawy, herbaty i napojów gazowanych. Natomiast w § 40 rozporządzenia Ministra Finansów określone jest, że obniżenie podatku do % stosuje się przy usługach stołówkowych. Interpretując w/w okreslenie § 40 jako uściślenie art. 148 ustawy ustaliliśmu, że usługi gastronomiczne w naszej stołówce (PKWiU 555110) sprzedawane sa ze VAT 7% (z wyłączeniem usług 22%) natomiast w restauracji stosujemy VAT 22% (PKWiU 553011).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00