Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 29 grudnia 2015 r., Dyrektor Izby Celnej we Wrocławiu, sygn. WIA-2015-00066

Podstawa prawna

Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn.zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust.1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 1,art. 92 i art. 93 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2014 r., poz. 752 z późn. zm.).

Uzasadnienie

W myśl art. 2 ust.1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe, do których, w rozumieniu ustawy, zalicza się m.in. wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2 % objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury scalonej (art. 93 ust. 1 pkt 1). Zgodnie z treścią art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega regułom zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem niniejszej decyzji jest (...)* % obj. Zgodnie z deklaracją wnioskodawcy ww. wyrób wytwarzany jest na (...)*. Zdaniem wnioskodawcy wyrób (...)* powinien być zaklasyfikowany do kodu CN 2206 00 59. Pozycja CN 2206 obejmuje pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Z not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2206 wynika, że napoje fermentowane klasyfikowane są do tej pozycji, jeśli zostały wzmocnione przez dodanie alkoholu lub jeżeli zawartość alkoholu zwiększyła się w wyniku dalszej fermentacji, pod warunkiem, że zachowują charakter produktów objętych tą pozycją. Ponadto, zgodnie z notą wyjaśniającą do Nomenklatury scalonej do ww. pozycji, podano, że jeżeli dodatek do napoju na bazie alkoholu otrzymanego przez fermentację takich składników jak alkohol etylowy destylowany, woda, syropy, aromaty i barwniki skutkuje utratą smaku, zapachu lub wyglądu napoju wytwarzanego z określonych owoców lub produktów naturalnych, tj. napoju fermentowanego objętego pozycją CN 2206, ma miejsce klasyfikacja do pozycji CN 2208. Wskazać należy, że w niniejszej sprawie przedmiotem wniosku jest wyrób o nazwie (...)*, który zgodnie z wynikami badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez Wydział Centralne Laboratorium Celne Izby Celnej w Warszawie (sprawozdanie z badań 440000-ICLCW.II.783.387.2015.1678.LB z dnia 03.11.2015 r.) jest klarowną cieczą o barwie (...)* % obj. Wyrób ten został wytworzony na bazie (...)*. Z powyższego wynika, iż poddanie wina (...)*, będącego bazą do produkcji wyrobu (...)*, procesom alkoholizacji i aromatyzacji poprzez dodanie do (...)*, spowodowało utratę jego charakteru tj. charakteru napoju fermentowanego objętego pozycją CN 2206. W myśl uwagi 3 do działu 22 Wspólnej Taryfy celnej napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Zgodnie z brzmieniem pozycji CN 2208 obejmuje ona alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe. W świetle pkt C) not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2208, pozycja ta obejmuje wszystkie pozostałe napoje spirytusowe nieobjęte żadną z poprzednich pozycji niniejszego działu. Mając powyższe na uwadze wskazać należy, że do napoju alkoholowego o takich właściwościach, jak będący przedmiotem niniejszego wniosku, odnosi się pozycja CN 2208. Klasyfikacji wyrobu (...)* do kodu CN 2208 90 69 dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez wnioskodawcę w zakresie składu wyrobu, wyników przeprowadzonych przez Wydział Centralne Laboratorium Celne Izby Celnej w Warszawie badań laboratoryjnych - sprawozdanie nr 440000-ICLCW.II.783.387.2015.1678.LB z dnia 03.11.2015 r., reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), postanowień uwagi 3 do działu 22 Wspólnej Taryfy Celnej, pkt C) noty wyjaśniającej do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2208 oraz noty wyjaśniającej do Nomenklatury scalonej do pozycji CN 2206 dotyczącej podpozycji CN 2206 00.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00