Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Akcyzowa z dnia 30 listopada 2015 r., Dyrektor Izby Celnej we Wrocławiu, sygn. WIA-2015-00060

Opis towaru: Produkt o zawartości alkoholu etylowego 4,16 % obj. otrzymany, zgodnie z oświadczeniem wnioskodawcy, w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu składającego się z koncentratu soku jabłkowego (...)*, syropu glukozowego (...)*, kwasu jabłkowego, wody, drożdży i pożywki. Po zakończeniu procesu fermentacji wyrób poddawany jest wirowaniu, stabilizacji, leżakowaniu, kupażowaniu polegającemu na dodaniu cukru i kwasu jabłkowego a następnie poddawany jest saturacji przy pomocy ditlenku węgla. Gotowy wyrób rozlewany jest do puszek aluminiowych o pojemności 330 ml lub butelek szklanych o pojemności 330 ml. Ciśnienie ditlenku węgla zgodnie z oświadczeniem wnioskodawcy wynosi (...)* Bar w temperaturze 20OC.

Podstawa prawna

Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z dnia 06 maja 2015 r. Dz. U. z 2015 r. poz. 613) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust.1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2 i art. 96 ust. 1 pkt 2 a) ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity z dnia 25 marca 2014 r. Dz. U. z 2014 r., poz. 752 z późn. zm.).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00