Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok Trybunału (piąta izba) z dnia 5 marca 2020 r. - Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi przeciwko Urzędowi Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej. - Sprawa C-766/18 P., sygn. C-766/18 P

Wydanie tymczasowe

WYROK TRYBUNAŁU (piąta izba)

z dnia 5 marca 2020 r.(*)

Odwołanie Znak towarowy Unii Europejskiej Rozporządzenie (WE) nr 207/2009 Sprzeciw Artykuł 8 ust. 1 lit. b) Prawdopodobieństwo wprowadzenia w błąd Kryteria oceny Stosowanie w przypadku wcześniejszego znaku wspólnego Współzależność między podobieństwem kolidujących ze sobą znaków towarowych a podobieństwem towarów lub usług oznaczanych tymi znakami

W sprawie C766/18 P

mającej za przedmiot odwołanie w trybie art. 56 statutu Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wniesione w dniu 5 grudnia 2018 r.,

Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi, z siedzibą w Nikozji (Cypr), którą reprezentowali S. Malynicz, QC, S. Baran, barrister, V. Marsland, solicitor, i K.K.Kleanthous,

wnosząca odwołanie,

w której pozostałymi uczestnikami postępowania są:

Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO), który reprezentował D. Gája, w charakterze pełnomocnika,

strona pozwana w pierwszej instancji,

M.J. Dairies EOOD, z siedzibą w Sofii (Bułgaria), którą reprezentowały D. Dimitrova i I. Pakidanska, advokati,

interwenient w pierwszej instancji,

TRYBUNAŁ (piąta izba),

w składzie: E. Regan, prezes izby, R. Silva de Lapuerta, wiceprezes Trybunału, pełniąca obowiązki sędziego piątej izby, I. Jarukaitis, E. Juhász i M. Ilešič (sprawozdawca), sędziowie,

rzecznik generalny: J. Kokott,

sekretarz: M. Longar, administrator,

uwzględniając pisemny etap postępowania i po przeprowadzeniu rozprawy w dniu 12 września 2019 r.,

po zapoznaniu się z opinią rzecznika generalnego na posiedzeniu w dniu 17 października 2019 r.,

wydaje następujący

Wyrok

W odwołaniu Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi wnosi o uchylenie wyroku Sądu Unii Europejskiej z dnia 25 września 2018 r., Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi/EUIPO M.J. Dairies (BBQLOUMI) (T328/17, nieopublikowanego, zwanego dalej zaskarżonym wyrokiem, EU:T:2018:594), na mocy którego Sąd oddalił jej skargę na decyzję Czwartej Izby Odwoławczej Urzędu Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO) z dnia 16 marca 2017 r. (sprawa R 497/20164) dotyczącą postępowania w sprawie sprzeciwu (zwaną dalej sporną decyzją).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00