Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Opinia rzecznika generalnego Hogan przedstawiona w dniu 29 lipca 2019 r., sygn. rzecznika generalnego Hogan przedstawiona w dniu 29 lipca 2019 r

Wydanie tymczasowe


OPINIA RZECZNIKA GENERALNEGO

GERARDA HOGANA

przedstawiona w dniu 29 lipca 2019 r.(1)

Sprawa C432/18

Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena

przeciwko

BALEMA GmbH

[wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Bundesgerichtshof (federalny trybunał sprawiedliwości, Niemcy)]

Odesłanie prejudycjalne Rolnictwo Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 Rozporządzenie (WE) nr 1151/2012 Ochrona oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia Artykuł 13 ust. 1 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 583/2009 Rejestracja nazwy Aceto Balsamico di Modena (ChOG) Ochrona elementów składowych tego oznaczenia







I.      Wprowadzenie

1.        Balsam jest to wonna i oleista substancja spływająca z różnych roślin jako sok roślinny. Przez tysiąclecia była używana jako baza produktów leczniczych, maści i perfum. Użycie balsamu do takich celów stanowi utrwalony element europejskiej tradycji i kultury. Kilka wzmianek o zastosowaniu balsamu w celach leczniczych znaleźć można zarówno w Biblii, jak i sztukach Szekspira, a z ostatniej opery Wagnera Parsifala dowiadujemy się oczywiście, że cierpienie i silny ból ugodzonego króla Amfortasa można złagodzić jedynie podaniem mu na inaczej nieuleczalną ranę fiolki balsamu z Arabii.

        To w ten sposób słowo balsam (i jemu pokrewne) weszło historycznie do naszego dzisiejszego słownika. Obecnie słowo balsam oczywiście często kojarzy się z bardzo dobrze znanym produktem jakim jest Aceto Balsamico di Modena (ocet balsamiczny z Modeny). Jest to bardzo ciemny, gęsty ocet z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującymi, przyrządzany z doprawionych (i częściowo fermentowanych) winogron, które przechowywane są przez kilka lat w drewnianych beczkach(). Jak to się czasem zdarza, sam produkt nie zawiera balsamu, ale włoskie słowo balsamico oznacza balsamiczny. Użycie przymiotnika balsamico (balsamiczny) do opisu octu (aceto) służy zatem podkreśleniu uzdrawiających lub leczniczych i ogólnie przypominających balsam właściwości produktu, jakie produkt ten miał pierwotnie posiadać.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00